Get Adobe Flash player

 

«Σηκώστε το κεφάλι ψηλά»!

 

«Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια Πολλά Μακεδονία. Χρόνια Πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για μια ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά».

 

Μ? αυτά τα λόγια ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης, που απογειώθηκε από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, επιφορτισμένος την αεροπορική επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» στη στρατιωτική παρέλαση, έκλεισε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.  Με τους εκπληκτικούς ελιγμούς του και την κατακλείδα των λόγων του «έσκισε τον ουρανό, ταρακούνησε τη γη» και απογείωσε την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βέροια και συνάμα ολάκερη την Ελλάδα. 

   Στην ερώτηση δημοσιογράφου της τοπικής εφημερίδας της γενέτειράς του «Βέροια» «τι μήνυμα στέλνετε στους συμπατριώτες μας;» απάντησε: 

   Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες σας την σημειολογία της πρόσκλησής μου στους θεατές της επίδειξης να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, πρέπει να σας βάλω λίγο πιο?μέσα στα διαδικαστικά αυτής. Την στιγμή λοιπόν που απευθύνθηκα στον κόσμο και του ζήτησα να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, το αεροσκάφος μου πετούσε με την μικρότερη ταχύτητα όλης της επίδειξης με το ρύγχος του ψηλά σε στάση «προσοχής» και αθόρυβα κινούμενο, όσο αθόρυβο μπορεί να είναι βέβαια ένα μαχητικό. Παράλληλα ο Εθνικός Ύμνος ηχούσε στα αυτιά όλων. Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να προσκαλέσω όλους τους θεατές να αποδώσουν με μια περήφανη κίνηση της κεφαλής τις πρέπουσες τιμές στα σύμβολα του έθνους, το εθνόσημό μας δηλαδή και τον εθνικό μας ύμνο. Πρόκειται λοιπόν για πρόσκληση ενεργητικής συμμετοχής των θεατών στην επίδειξη».

   Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 35χρονος σμηναγός Σωτήρης Στράλης εντυπωσιάζει. Στις 24 Μαΐου 2011 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς πέτυχε την υψηλότερη διάκριση μεταξύ πληρωμάτων από 9 χώρες στο Σχολείο TLP (Tactical Leadership Program) του ΝΑΤΟ στην Ισπανία. 

 Κι όλα ξεκίνησαν, όταν ήταν μαθητής Δευτέρας Δημοτικού είδε στη βιτρίνα του Πρακτορείου Τύπου στη Βέροια ένα περιοδικό με μαχητικά της ΠΑ στο εξώφυλλό του. Μαθητής Γυμνασίου επισκέφθηκε με τους γονείς του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης την 113 ΠΜ, την ημέρα του προστάτη της ΠΑ, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ύστερα έδωσε στη Σχολή Ικάρων?

   «Θα παρότρυνα, συμπλήρωσε, κάθε νέο να ακολουθήσει τα βήματά μας συνδυάζοντας την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τη συνεχή δράση. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα το μετανιώσει, αρκεί βέβαια να είναι έτοιμος και για πολλή δουλειά?»

  «Μπράβο, παλληκάρι μου, να σε χαίρεται η μάνα σου και όλη η Ελλάδα», ήταν ένα από τα σχόλια που ακούστηκαν την ώρα της παρέλασης. Τι και αν οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και καλούμαστε «τας κεφαλάς ημών κλίναι» στη Φάτνη του Θεανθρώπου και να του αποθέσουμε τους πόθους της καρδιάς μας, μπροστά στις δυσκολίες και στα κύματα? «Σηκώστε το κεφάλι ψηλά»!      

                                       

                                                                Φώτης Χριστοδούλου

                                                                      Δάσκαλος