Get Adobe Flash player

   Ανακύκλωση  xαρτιού και επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων

    Η περιβαλλοντική ομάδα του 12ου Δημοτικού  Σχολείου  Αγρινίου, αποτελούμενη από 52 μαθητές  ,έχει θέμα την ανακύκλωση χαρτιού σαν ένας τρόπος προστασίας του Δάσους  και του Περιβάλλοντος.
Υπεύθυνοι  Εκπαιδευτικοί του Προγράμματος είναι οι Δάσκαλοι :Αθανασίου Δημήτριος, Αποστολίδη Μαρία, Χριστοδούλου Παναγιώτα. Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Γυμναστής του Σχολείου Ηλίας Κυρίος.
Σημαντικά οικοσυστήματα (Δάση)  απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού ,ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται διαρκώς, η υπερκατανάλωση χαρτιού είναι τεράστια και αυτό στοιχίζει στο περιβάλλον, η  χρησιμότητα και η προσφορά του Δάσους , η αξία της ανακύκλωσης και η γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μερικά από τα υποθέματα που θα μας απασχολήσουν το Σχολικό έτος 2011-2012 στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 Ειδικά τη φετινή σχολική χρονιά, που τα σχολικά βιβλία ? ακόμη έρχονται ,και η έλλειψή τους δημιούργησε πολλά προβλήματα, κάνει πιο μεγάλη την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης των βιβλίων. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία της επαναχρησιμοποίησης  των «άχρηστων».
Σκοπός και στόχοι του Προγράμματος είναι:
Η διάπλαση περιβαλλοντικών υπεύθυνων πολιτών καθώς και η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και οικολογικής σκέψης στους μαθητές
    Στόχοι:
    Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές, ότι σημαντικά οικοσυστήματα απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού-Να αγαπήσουν τη φύση και να κινητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος-Να αναπτύξουν κριτική κ δημιουργική σκέψη-Να μάθουν να εργάζονται ομαδικά-Να ανοίξει το Σχολείο  στην κοινωνία και η σύνδεσή  του με σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα -Να μειωθεί η σπατάλη και η υπερκατανάλωση  του χαρτιού-Να καταλάβουν οι μαθητές για την αξία του Δάσους , την αξία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης χαρτιού, και να συνειδητοποιήσουν  τη χρησιμότητα των «άχρηστων»
     Η Ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι μια από τις αποτελεσματικότερες λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα οφέλη από την ανακύκλωση χαρτιού.
    Ανακυκλώνοντας 1 τόνο χαρτί:

  1. σώζουμε 17 δέντρα
  2. εξοικονομούμε  ενέργεια, με την αποφυγή παραγωγής χαρτιού από τα δένδρα, κατά 50%
  3. πετυχαίνουμε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, από την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα χρειαζόταν από τη παραγωγή των πρώτων υλών, κατά 74 %
  4. μειώνουμε τα απορρίμματα προς τις χωματερές
  5. δημιουργούμε πενταπλάσιες θέσεις εργασίας
  6. εξοικονομούμε 27 τόνους νερού

Για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα θα συνεργαστούμε με τους παρακάτω φορείς: Σύλλογο Γονέων-Σύλλογο Διδασκόντων -Δασαρχείο Αγρινίου και Μεσολογγίου-Δήμος Αγρινίου ?Υπεύθυνοι ανακύκλωσης του Δήμου?- -ΚΠΕ Θέρμου-Υπεύθυνο Π.Ε της Δ/νσης Α/θμιας Αιτωλ/νίας-Εταιρεία ανακύκλωσης χαρτιού- ΚΠΕ Άμφισσας.

Φυσικά ,βασικός  υποστηρικτής του Προγράμματος είναι και ο Διευθυντής του Σχολείου Φώτης Χριστοδούλου.
Πολύ σημαντική για την επιτυχία και στήριξη  του Προγράμματος , καθώς και για την επίτευξη των στόχων μας, είναι η συμμετοχή μας στο Εθνικό Θεματικό  Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας με θέμα: «Απορρίμματα : τα χρήσιμα?άχρηστα»
Καταρχήν να τονίσουμε ότι το ουσιαστικότερο θέμα είναι να μας γίνει συνείδηση η οικονομία του χαρτιού αφού από ότι φαίνεται η σπατάλη που γίνεται είναι τεράστια. Οι υπεύθυνοι της ανακύκλωσης θα κάνουμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια αλλά ο μόνος τρόπος για να πετύχει, είναι η βοήθεια όλων σας. Σε κάθε τάξη του Σχολείου μας τοποθετήθηκαν οι πράσινες σακούλες, το σήμα της ανακύκλωσης, και το μήνυμα
 «τίποτα δεν πάει χαμένο».
Η ομάδα ανακύκλωσης μαζεύει επίσης τα χάρτινα απορρίμματα από τα γραφεία και την αυλή του Σχολείου, τα συγκεντρώνει στους μεγάλους κάδους και από εκεί σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου στέλνουν τα χαρτιά για Ανακύκλωση.
Στόχος μας είναι λοιπόν να μην πάει κανένα χαρτί του σχολείου μας στη χωματερή και να πηγαίνουν όλα στους κάδους ανακύκλωσης.
Η υπερκατανάλωση και η σπατάλη του χαρτιού κοστίζει στο περιβάλλον.
Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας τρόπος για την προστασία του Δάσους και την προστασία του Περιβάλλοντος.
 Τον Ιούνιο λοιπόν,  δεν θα πετάξουμε ούτε θα κάψουμε τα Σχολικά μας βιβλία , θα τα συγκεντρώσουμε ,θα ταξινομηθούν, θα συντηρηθούν, για να τα επαναχρησιμοποιήσουν οι μικρότεροι κατά μία τάξη μαθητές.
 Η σπατάλη χαρτιού ασκεί υπερβολικές πιέσεις πάνω στα δάση του πλανήτη. Αν μειώσουμε την περιττή κατανάλωση χαρτιού, αν βελτιώσουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, μπορούμε να ελαφρύνουμε τις πιέσεις που ασκούνται πάνω στα δάση. Αυτό θα επιτρέψει και την περιβαλλοντικά σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών.

 

Ο συντονιστής του Προγράμματος και Υποδιευθυντής του 12ου Δημ. Σχ. Αγρινίου

 Ηλίας Κυρίος