Get Adobe Flash player

Συμβουλές – Οδηγίες για ασφαλή μπάνια 

Κάθε καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες πνίγονται πάνω από 500 συνάνθρωποί μας.Γι’ αυτό, πρέπει να τηρούμε,  με μεγάλη προσοχή,  τις παρακάτω συμβουλές.

1.Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; 

2.Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα. 

3.Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι όμως, ν‛ αποφεύγεις να μπαίνεις και τελείως νηστικός στο νερό. 

4.Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες. 

5.Μη σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα, δεν είναι παιχνίδι! 

6.Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη. 

7.Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. 

8.Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

9.Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις, βγες αμέσως από τη θάλασσα. 

10.Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. 

11.Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια. - Κουράστηκες κολυμπώντας; Μη σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σεοριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς. 

12.Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή. - Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ‛ αυτές. 

13 Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα. - Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω απ‛ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι παραμονεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

14. Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Κάλεσε κι εσύ για βοήθεια, φωνάζοντας δυνατά και καθαρά. Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, να θυμάσαι ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα          

Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση  της Παιδικής HELMEPA 

Προστατεύω το Θαλάσσιο περιβάλλον

Όχι πλαστικά όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές!

Περιβαλλοντική Ομάδα 12ου Δημ. Σχ. Αγρινίου – Καλό Καλοκαίρι

 

5 Ιουνίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δεκάλογος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

 1.Φροντίζουμε να διατηρηθούν οι παραλίες στη φυσική τους μορφή. Όχι στο μπάζωμα και στο χτίσιμο.

 2. Προστατεύουμε τους σχηματισμούς της παραλίας (αμμοθίνες, βράχια,…). Χρειάστηκαν αιώνες να γίνουν και είναι σημαντικοί βιότοποι.

 3. Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από την παραλία. Διαφορετικά θα καταλήξουν στη θάλασσα.

 4. Προσέχουμε που απλώνουμε τις πετσέτες μας και που στήνουμε τις ομπρέλες μας. Εκεί ζουν φυτά και ζώα της ακτής.

 5. Αφήνουμε στη θέση τους τα ξεβρασμένα φύλλα ποσειδωνίας, ή ακόμα και τα άδεια κοχύλια. Μπορούν να γίνουν κατοικία άλλων ζώων.

 6. Συμμετέχουμε στις δράσεις για προστασία των απειλούμενων ειδών της ακτής και της θάλασσας (κρινάκι, χελώνα caretta-caretta, φώκια, κ.λ.π.)

 7. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον για να συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης της θάλασσας.

 Ναι στους σταθμούς βιολογικού καθαρισμού.

 8. Δεν ψαρεύουμε το γόνο. Όχι στη δυναμίτιδα και στις ανεμότρατες. Προτιμάμε θαλάσσια αθλήματα χωρίς μηχανήματα. Όχι στα σκούτερ και στο ψαροντούφεκο.

 9. Ναι στα κουπιά, στα πανιά, στη μάσκα και στα βατραχοπέδιλα.

 10. Γνωρίζουμε, σεβόμαστε, αγαπάμε και προστατεύουμε το γαλάζιο πλανήτη που είναι το μεγάλο μας σπίτι.

 Η περιβαλλοντική Ομάδα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου